Skip to Main Content

SQL & PL/SQL

Announcement

For appeals, questions and feedback about Oracle Forums, please email oracle-forums-moderators_us@oracle.com. Technical questions should be asked in the appropriate category. Thank you!

filter(NULL IS NOT NULL) in Explain Plan ??

ChaitanyaGoparajuAug 29 2011 — edited Aug 29 2011
Hi All,

Can someone please explain what this explain plan statement means? I see a filter(NULL IS NOT NULL) as the first statement - could not figure out why it came up so from googling.

My Query Used:
EXPLAIN PLAN FOR
MERGE INTO summary_bysrccd
USING
(SELECT LAST_DAY(TRUNC(to_timestamp(os.requestdatetime, 'yyyymmddhh24:mi:ss.ff4'))) AS SUMMARY_DATE,
os.acctnum,
ol.sourcecode AS sourcecode,
ol.sourcename AS sourcename,
count(1) cnt_articleview
FROM article_views os , master_sourcecode ol
where os.sourcecode = ol.sourcecode
AND os.acctnum IS NOT NULL
AND ol.sourcecode IS NOT NULL
AND os.requestdatetime IS NOT NULL
AND UPPER(os.success_ind) = 'S'
	AND (
		('INCR'  = 'FULL'
		AND  (get_date_timestamp(os.requestdatetime) BETWEEN TO_DATE('23-AUG-2011 00:00:00','DD-MON-YYYY HH24:MI:SS') AND TO_DATE('27-AUG-2011 23:59:59','DD-MON-YYYY HH24:MI:SS')
		AND   os.entry_CreatedDate BETWEEN TO_DATE('22-AUG-2011 00:00:00','DD-MON-YYYY HH24:MI:SS') AND TO_DATE('28-AUG-2011 00:00:00','DD-MON-YYYY HH24:MI:SS')
		))
		OR ('INCR' = 'FULL'
		AND os.entry_createddate BETWEEN TO_DATE('23-AUG-2011 00:00:00','DD-MON-YYYY HH24:MI:SS') AND TO_DATE('27-AUG-2011 23:59:59','DD-MON-YYYY HH24:MI:SS') )
	)
group by LAST_DAY(TRUNC(to_timestamp(os.requestdatetime, 'yyyymmddhh24:mi:ss.ff4'))),
os.acctnum,ol.sourcecode,ol.sourcename) mrg_query
ON (ods_av_summary_bysrccd.acctnum = mrg_query.acctnum AND
ods_av_summary_bysrccd.summary_date=mrg_query.summary_date AND
ods_av_summary_bysrccd.sourcecode=mrg_query.sourcecode)
WHEN NOT MATCHED THEN
INSERT (SUMMARY_date,ACCTNUM,SOURCECODE,SOURCENAME,CNT_ARTICLEVIEW,ENTRY_LASTUPDATEDDATE)
VALUES(mrg_query.summary_date,mrg_query.acctnum,mrg_query.sourcecode,mrg_query.sourcename,
mrg_query.cnt_articleview,sysdate)
WHEN MATCHED THEN
UPDATE SET ods_av_summary_bysrccd.cnt_articleview=
CASE WHEN NVL('INCR','INCR') = 'FULL' THEN mrg_query.cnt_articleview
ELSE ods_av_summary_bysrccd.cnt_articleview+mrg_query.cnt_articleview
END,
ods_av_summary_bysrccd.entry_lastupdateddate=sysdate;
My Explain Plan:
SQL> select * from table(dbms_xplan.display);

PLAN_TABLE_OUTPUT
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Plan hash value: 268591246

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
| Id  | Operation                                 | Name                      | Rows  | Bytes |TempSpc| Cost (%CPU)| Time     | Pstart| Pstop |
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
|   0 | MERGE STATEMENT                           |                           |     1 |   456 |       |     3   (0)| 00:00:01 |       |       |
|   1 |  MERGE                                    | ODS_AV_SUMMARY_BYSRCCD    |       |       |       |            |          |       |       |
|   2 |   VIEW                                    |                           |       |       |       |            |          |       |       |
|   3 |    NESTED LOOPS OUTER                     |                           |     1 |   417 |       |     3   (0)| 00:00:01 |       |       |
|   4 |     VIEW                                  |                           |     1 |   360 |       |     5 (100)| 00:00:01 |       |       |
|   5 |      SORT GROUP BY                        |                           |     1 |    73 |   595M|            |          |       |       |

PLAN_TABLE_OUTPUT
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
|*  6 |       FILTER                              |                           |       |       |       |            |          |       |       |
|*  7 |        HASH JOIN                          |                           |  6975K|   485M|  3944K| 17594   (1)| 00:03:32 |       |       |
|   8 |         TABLE ACCESS FULL                 | ODS_MASTER_SOURCECODE     | 84021 |  2953K|       |   273   (1)| 00:00:04 |       |       |
|*  9 |         TABLE ACCESS BY GLOBAL INDEX ROWID| ODS_ARTICLE_VIEWS         |  7007K|   247M|       |   826   (0)| 00:00:10 |    33 |    33 |
|* 10 |          INDEX FULL SCAN                  | IDX_AV_ACCTNUM            |    25M|       |       |    26   (0)| 00:00:01 |       |       |
|  11 |     TABLE ACCESS BY GLOBAL INDEX ROWID    | ODS_AV_SUMMARY_BYSRCCD    |     1 |    57 |       |     3   (0)| 00:00:01 | ROWID | ROWID |
|* 12 |      INDEX UNIQUE SCAN                    | ODS_AV_SUMMARY_BYSRCCD_PK |     1 |       |       |     2   (0)| 00:00:01 |       |       |

Predicate Information (identified by operation id):
---------------------------------------------------

PLAN_TABLE_OUTPUT

6 - filter(NULL IS NOT NULL)
   7 - access("OS"."SOURCECODE"="OL"."SOURCECODE")
   9 - filter("OS"."REQUESTDATETIME" IS NOT NULL AND "OS"."ENTRY_CREATEDDATE">=TO_DATE(' 2011-08-23 00:00:00', 'syyyy-mm-dd
              hh24:mi:ss') AND "OS"."ENTRY_CREATEDDATE"<=TO_DATE(' 2011-08-27 23:59:59', 'syyyy-mm-dd hh24:mi:ss') AND UPPER("OS"."SUCCESS_IND")='S')
  10 - filter("OS"."ACCTNUM" IS NOT NULL)
  12 - access("ODS_AV_SUMMARY_BYSRCCD"."SUMMARY_DATE"(+)=INTERNAL_FUNCTION("MRG_QUERY"."SUMMARY_DATE") AND
              "ODS_AV_SUMMARY_BYSRCCD"."ACCTNUM"(+)="MRG_QUERY"."ACCTNUM" AND "ODS_AV_SUMMARY_BYSRCCD"."SOURCECODE"(+)="MRG_QUERY"."SOURCECODE")

Note
-----

PLAN_TABLE_OUTPUT
   - dynamic sampling used for this statement
This post has been answered by Toon Koppelaars on Aug 29 2011
Jump to Answer
Comments
Locked Post
New comments cannot be posted to this locked post.
Post Details
Locked on Sep 26 2011
Added on Aug 29 2011
4 comments
1,974 views